CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Wednesday, May 23, 2012

Seadanya Akhirnya

Berbekalkan ayat2 Quran dan doa2 yang menghiasi bibir, saya melangkah pergi. Jarak antara hotel dan Pintu Nombor 1 atau Pintu King Abdul Aziz, adalah hanya dalam 300 meter sahaja tetapi terasa terlalu lama untuk mendapatkannya. Setiap langkah terbit rasa keinsafan dan kesedaran kerana jika tidak terlaksana hajat di hati ini, persoalan apakah yang akan berlaku nanti memenuhi benak fikiran. Suami telah saya tinggalkan bersama jemaah yang lain, bau tangannya masih terlekat di tapak tangan saya, itulah bau syurga dunia saya.

Miqot di  Ji'ronah,
Suasana malam tidak sedikit pun  melengangkan keadaan, malah bilangan jemaah meningkat berkali ganda. Udara yang lebih sejuk dan nyaman menjadi faktor utama mengapa ramai yang lebih menggemari beribadat sehingga lewat malam. Saya mempercepatkan langkah dan mengharungi ratusan manusia yang membanjiri Masjidil Haram. Setiba sahaja di pintu nombor 1, sayup kelihatan Kaabah yang terlalu indah untuk pandangan mata ini. Kepada sesiapa yang belum pernah menyaksikan Kaabah secara langsung, tidak ada ungkapan yang dapat saya gambarkan disini kerana tiada perkataan di dalam apa2 juga bahasa yang dapat menjelaskan betapa indahnya Kaabah itu. Indah bukan sahaja dari segi fizikalnya tetapi indah itu lebih  menusuk ke dalam hati sanubari kita sehingga air mata akan mengalir membasahi baju, tanpa kita sedari. Kita akan peroleh pahala dengan hanya menatapnya, begitulah istimewanya Kaabah.

Di Jabbar Rahmah memakai baju Melayu suami.
Jubah dan selendang baharu  yang saya kenakan pada malam terakhir di Tanah Haram lenjun dengan air mata. Sayu apabila menatap Kaabah. Kaki ini seperti terperangkap di dalam bongkah simen kerana tersepit di tengah lautan manusia. Dalam usaha saya untuk melangkahkan kaki ke hadapan, seorang pakcik tua berketurunan Arab menghampiri saya. Dia berdiri bersebelahan dengan saya dan tidak kelihatan  seperti pakcik2 yang lain yang pernah saya temui. Berjubah dan berselendang serba putih daripada rambut hingga ke kaki, penampilannya terasa istimewa bagi saya. Saya mendekati beliau dan memberi salam dan pada waktu yang sama saya menyedari beliau buta. Saya cuba  menolong untuk tunjukkan jalan dan berkata "Baitullah?" "Lak, Lak" katanya. Dia kemudian bertutur dalam bahasa Arab, malangnya saya tidak dapat mengerti apa yang ingin sampaikan.

Kaki yang berat, tiba2 menjadi ringan seperti angin. Saya menerpa ke hadapan setelah lautan manusia tadi surut seolah-olah memberikan laluan untuk saya berjalan terus menuju Hajarul Aswad. Tiada halangan, tiada sekatan, tiada asakan. Saya berjalan tersenyum syukur kemudian berpaut pada batu daripada syurga itu. Kucupan saya diiringi dengan sekeping doa agar saya dan suami dapat kembali untuk melakukan ibadah Haji pula suatu hari nanti. Ya Allah syukur syukur ke hadratNya, dan seterusnya saya berlari pulang ke pangkuan suami yang menunggu setia di pintu bas.

"Alhamdulillah, you are back. We are about to leave!"

"I promised you didn't I? Thanks for letting me go."

"Please don't do that again."

"Do what?"

"Leave me."

"InsyaAllah I won't laaaa, ... till death do us part, k." then I took his hand and breathed in the scent from heaven, my heaven on earth..                                                                The End.


Sebelum berangkat pulang ke Tanah Air
11 treats:

Yasmin Sanusi said...

Syukur Whiz, so happy for you.

Wiz said...

Alahmdulillah. Cerita lama ni Min, tapi mcm teringat jer kat dalam hati ni. Tak pernah diceritakan sebelum ni, tetiba terasa nak cerita pulak. Dah tua la tu maknanya. hehe

mrs plain-june said...

untungnya sis!! alhamdulillah.. tercapai hajat. (saya pun tercapai hajat nk baca sambungan cerita penuh saspen. hehe..) saya banyak dgr cerita org dipermudahkan mengucup hajarul aswad tapi diri sendiri tiada kesempatan.. moga ada kesempatan di lain kali. insyallah.

i think itu bukan tanda dah tua.. tanda rindu kat kaabah kot? ;)

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm Wiz..
Lamanya menunggu part akhir ni..
every now n then I'd been checking yr ntri. Apa2 pun Wiz syukur alhmdllh..

Wiz said...

Murni- Thanks for dropping by and waiting to read the last part of my story. Yes, tua dan rindu untuk pergi lagi. Bukanlah ianya cerita hebat atau luar biasa tapi cerita daripada seorang yang daif dari segi wang ringgit, harta dan ilmu. Hanya dua tapak tangan ni yang saya bawa bersama.

Artlover- Thanks so much for reading. Hope it was a helpful read in case you are invited there one day. A lot of things I did or didn't do. My experience wasn't an extraordinary one, but just thought of sharing it nevertheless.

edelweiss said...

wiz dear,

i reached makkah on the 24 april around 11 ish pm and back in malaysia on 5th may.

i setuju dengan kata-kata u - tak tergambar keindahan kaabah.

semoga i dapat kembali ke sana ..insyallah

Wiz said...

edelweiss- Seronoknya dengar. Welcome home. Semoga kita semua dapat pergi lagi kan.

edelweiss said...

insyallah...sama-2 kita doa :)

KG said...

pls take good care of yourself...sob...

Edi said...

owh nak sgt ke sana... everytime baca cerita org ke sana i akan nangis.. belum tengok life lagi.. u're so lucky kak wiz.. thanks for sharing your wonderful story.. rezeki u tu dpt kucup hajar aswad.. bukan semua org dapat peluang tu kan.. take care

edi

Wiz said...

Yanie- Thanks Yanie.

Edi- Kak wiz doakan Edi dpt pergi sana soon. Memang best and memang terkesan di jiwa. Hajarul Aswad tu tak wajib kucup tapi sebab Rasullulah dan nabi2 lain pernah kucup batu syurga tu rasa terpanggil nak pegang apa yang Rasulullah pegang dan kucup. How are you?