CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, August 25, 2011

Feelings

Thank you so so much Nik Ja!

A friend of mine Anita, asked openly one day why she wasn't feeling the raya mood this year. She is thousands of miles away from her hometown and millions of steps away from the embrace of her mother and I think that is largely the reason why. But for some, perhaps it is just too easy to get melancholic when you are older and amazingly at times it creeps in for no reasons at all. It isn't exactly melancholy but more of "syahdu" and unfortunately there is no English word equivalent to it.

I think when you get to that certain age, like my age, you become more reflective and pensive of practically everything. It bothers you and teases you at times you need it least. Just imagine, nak masak nasi...syahdu, nak bawak kereta tetiba syahdu, nak lipat kain pun syahdu, nak basuh bilik air harus syahdu juger lol! Sangat mengada, especially syahdu ni wujud terlebih extra time Raya! And please stay away from the radio with all the syahdu lagu Raya, pengsan!;o)

Just thought of putting up a soothing picture of my cypcakes to ease the syahdu period.

ps. Nik Ja, I was syahdu when I relinquished the cupcakes to you the other day. Syahdu sebab dah almost 15 tahun tak jumpa.

Next: Final part of Kuih Raya Buat Mak.

11 treats:

Maizatul said...

K.Wiz,
It's something that evolves around tepung sago ;)

p/s: you just made my day...terkekek2 i baca entry super hero tu.

-mai

Maizatul said...

apa lagi kuih raya yg akak dah buat. excited pulak saya :)
-mai

Edi said...

kak wiz, ape lagiiiila.. kuih kak wiz buat ni!! stress sy tau tgk sumer org buat kuih sy je yg pandang oven tu takde perasaan! syahdu ok!

Edi said...

mai komen dua i pun nak komen dua. hehe.

Wiz said...

Mai- Kuih raya tak byk ada la dalam 23 jenis kehkehkeh. Tak der la. 6 jer kut. Saya tak rajin. Jangan ikut saya. Rajin ketawa boleh ikut k.

Wiz said...

Edi- wahwahwah, arini awak byk kena ucapan wahwahwah drp saya. Stress tgk orang buat kuih takper jgn stress tgk orang makan kuih yg kita telah buat tanpa perasaan control untuk menyimpan sedikit for hari raya hoccayyy. I stress ni stresss. Dah pi buat kuih jauh2.

;o)

Sumaiyyah said...

Being away from home is awful... I'm cherishing every moment that I have being home while waiting for posting results! The syahdu part is funny, but touching too. I guess we all get a little 'syahdu' now and then... it shows we're human, with feelings, I think.

Wiz said...

Sumaiyyah- yes, savour the moment and appreciate the time slowly. Nanti dh kawin esok tak leh lama2 dgn mak tau. Itu yg syahdu lagi tu.
Selamat Hari raya sumaiyyah!!!!

dura m. said...

k wiz,

i feel that way for this year. rumah mak and rumah mertua dekat.10 mins drive. and since me and husband is on pjj mode, so, i still stay at mom's house.

thus, raya will be difficult coz u know..though rumah dekat, it is much more difficult that way.

on parents part, maybe they will feel..'anak kita dah kawen.pagi raya dah x dpt beraya solat sama2 dgn kita di masjid'(i used to go solat aidilfitri with mom every year coz)

but on e other hand, in-laws will feel, 'hm. anak lelaki kita beraya rumah mertua dia pagi2.dah xde potret raya like we used to take every year'

torn between 2 =(

Maizatul said...

k.wiz, tu la pasal saya tak nak buat kuih awal2 (heheheh alasan utk sedapkan hati sendiri) sbb tak nak surut sebelum raya.saya buat kek buah kukus isnin baru ni,dah tinggal setengah, dah la 3 jam setengah mengukus, sekarang kena sorok dlm2 kat fridge.takut by the time raya, tinggal foil je.
K.wiz, resepi tart tu boleh tak saya guna utk buat jadi nastar, sbb saya rasa cam tak sempat nak menggulung. tapi k.wiz kata doh tu lembik takut tak leh nak buat bola pulak.jem nya dah siap, tapi tak jadi2 lagi nak buat tart.tu yg nak buat nastar je, tak byk step.
-mai

Wiz said...

Dura- I believe they will understand. memang depa terasa but take turns la, I a sure you do that kan. N so dekat to each other I a sure they are thankful that you all tak yh travel jauh2 to see the.

Mai- Boleh bnuat jadi nastar, maybe you can increase the tepung jagung k. Tabah sapai dpt texture yg sesuai. Selamat mencuba.