CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, September 27, 2010

Di Hari Raya...


...Mak dan Ayah berbaju Ungu,
Yeop dan keluarga putih salju,
Nyah dan segerombolan hijau dan merah jambu,
saya dan famili memilih hijau dan biru.
Warna keemasan pakaian keluarga adik bongsu.


Mak masak rendang kerang. Kata mak, "...ni favourite yeop"
Kuah kacang untuk Ida, "...tinggalkan saya sikit" she hoped.
Sebab dia balik Kelantan tahun ni,
Tu sebab raya tahun ni tak berapa merry.

Nyah and kak fiza masak mee bandung,
Betul, saya sikit pun tak tolong,


sebab saya in charged of mee kari,



and cheesecake cherry yang tak berapa menjadi.

Lepas puas makan dan menziarahi,
Kami sekeluarga berkumpul depan tv,
Semua orang sibuk nak duduk kat depan,
Nak tengok rancangan di TV Sembilan.


Saya terketawa sesuka hati,
sebab malu dan syok sendiri,
siapa lah saya, ish ish ish,
berdiri di sebelah Nora Danish.


Lepas Ipoh, saya ke Melaka,
melawat my husband's saudara mara,


Tak lupa juga, kawan yang dirindui,
"Tati, thank you so much for the warm hospitality".


Cerita raya tak habis lagi,
Rumah open house pun banyak nak pergi,
Minta maaf sebab selalu tak ada kat sini,
Tapi ruangan ini sentiasa dekat di hati.


Mak, ayah and some of the cucus.

ps.

Buat, Lan, Lil, Boy, Mon, Chamee, dan jejaka2 lain di luar sana...

"Sorry! I don't have Nora Danish's phone number."

wiz

24 treats:

notti netti said...

kak wiz masuk tv ker?....wahhhhh kagum

tina_bakes said...

your parents sungguh comel dan kecil molek kedua-duanya!! kuah memanglah tumpah ke nasi and bukan ke alas meja in your case :)

awat tak habaq you nak kuaq tv sembilan, bolehlah I show off kat sedara mara that I know the celebrity pastry chef tuuu!!

Selamat Hari Raya, Wiz!! Salah dan silap mohon ampunkan.

ms hart said...

huhu...lega rasanya gambar 'kawan yang dirindui' itu kecil tampaknya dari jarak jauh...kalau jarak dekaaaat....penuhlah satu skrin...macam mulut kalau makan kuih makmur...pOnOh...!!!;-)

Thanks so so so much for coming my dear Wizzy!! That was really, really, really thoughtful and sweet of you! Now your cute lil' basket is sitting proudly on one of my shelves!!! But your family is 'sitting' warmly right here in our hearts! Muah!

Kitchen Guardian said...

i see you in your parents! nnti nak masuk tv dgn you!

Wiz said...

Notti Netti - Usah la dikagumi Notti Netti, cerita di dalam tv tak sampai mata sekelip.

Wiz said...

Tina - Akan suka ibu dan ayah mendengar, pujian ikhlas dari tuanhamba.

Selamat HAri Raya dan maaf zahir batin.

Wiz said...

Tati - Yang jauh, hanya gambar pengganti diri, yang dekat perasaan sayang dihati. Bakul rotan menjadi penghias, kasih dan persahabatan menjadi alas.

Wiz said...

Yanie - Semestinya raut di wajah ini, datangnya dari mummy and daddy.

hahahahaha, terasa nak rhyme plak hari ini, mak dan ayah jadi mummy and daddy.

Someone help help I cant stop.

Eine Frau aus Botnang said...

Salam Aidilfitri, tak terlambat kan? haha cute your post sungguh rhyme pantun bagai! Wahhh masuk TV dgn Nora Danish! Do u mind sharing how & why? hehe sungguh kepochi!!

Fasha

wiz said...

Fasha - It was a fashion programme masa raya and they had the masak2 slot, so I was there showing how to do a quick dessert. It was just a brief shoot. If you blinked, you might miss me. Agak bongekla jugak perasaan saya masa tu. Tapi tak per pengalaman.

LifeBloom said...

Wahai Wiz yang baik hati
kenapa tak cakap masuk TV
Nak tanya pasal "kawan di rindui"
Is that Hartati Yahya from TKC?

*Love all the pics...so warm and meriah :D

Wiz said...

Wahai Mai yang bijak bistari,
Ya, tati tkc the one and only,
the same one yg terrer buat ayam bali,
and kawanku yg amat dikasihi.

Wahai Mai indah budi pekerti,
Bukan tak nak ckp masuk TV,
Sebab tau kita ni tak indah,
So tak mahula bermegah-megah.

Muahs.

ms hart said...

Wiz, tumpang lalu....(tak de tol kan?)

Zura @ Lifebloom...how would I know that you are Wiz's MAI??? You've always been our Zura a.k.a the girl with the golden voice!!! This is really a nice surprise! (p/s and thanks to the both of you for the 15-second-fame in this comment box!!! hahaha...nama penuh, you!!! Nama dalam IC !!!)

Wiz said...

Ya, Tuan2 dan Puan2, kita dapat saksikan pertemuan 2 kawan lama yg sudah terpisah lama. Linangan air mata yang membasahi pipi mereka sudah cukup menunjukkan kepada kita perasaan rindu terhadap rakan taulan yg tidak boleh dipisahkan. Semoga, persahabatan mereka terjalin mesra kembali setelah pertemuan yang bersejarah ini.

Kita biarkan Maizura dan Hartati to have their moments. Silakan. ;o)

LifeBloom said...

Wahai Wiz (a wise one is she and also full of sheer wizardry of all things delicious and cakey! - sorry got your pantun bug dear!) and Tati (the maker of Ayam Bali and my dear junior from TKC);

Thanks so much...dapat bertemu jua di alam nan siber ini and tak sangka you two are best buddies...satu hari hope we all can meet under satu roof eating cuupies and ayam bali....hehe!

mizz sue said...

BLOG ANDA MENARIK! MARI JOIN...
http://suhaidasupalio.blogspot.com/2010/09/peraduan-memori-di-pagi-raya.html

Niza Umar -- nizatulasmar@yahoo.com said...

hehe comel ape you sebelah Nora Danish :)

ps: terkebil2 baca sms reply you, bongek tu ape ?

Wiz said...

Mai, dgn Tati kena la berpantun sebab dia orng Melaka. I have known Tati all my life...blog life that is. We are good friends in this space but you know her and the warmth she exudes so we became good friends.

Set! nanti kita serbu rumah tati and makan ayam bali sebab aritu I tak dapat mkn ayam bali dia.

Wiz said...

Niza - hahahaha, bongek tu adalah perkataan ciptaan I and my sis and used amongst family members. I have been asked so many times about the word but sometimes tak perasan org lain tak tau.

Definition of Bongek - Silly.

For your info, you sorang jer in this world yg got to catch the programme hari tu hahaha. Sib baik. If not I rasa lagi bongek.

Wiz said...

Miss Sue- Thanks for the invitation!

zue said...

hai Wiz! awat tak habaq masuk TV? takder repeat ke? love your n3 ni, siap pantun pantun lagi....

Wiz said...

Zue - Tak yah la nak habaq. Crita kecik kuman tak sempat hang nak kelip mata dah habih hahaha.

Sekali sekala pantun, seronok pulak.

shuhada said...

kak wiz, u look so slim and slender,jeles!though u bake sweet tingy day in and day out

Wiz said...

Salam Shuhada,

Thanks for dropping by. Baking cakes is a lot of work, it is a complete exercise regime for me. And my cakes are low fat, so you need not worry about gaining the extra kilos.